Skip to content

Переможці конкурсу малих грантів долучилися до тренінгу з проєктного та фінансового менеджменту

29-30 серпня у м. Житомир проходив дводенний тренінг із проєктного та фінансового менеджменту для організацій-переможниць конкурсу малих грантів.

Перший навчальний день видався надзвичайно насиченим інформацією, знайомствами та спілкуванням учасників і учасниць із міст: Київ, Житомир, Суми, Херсон, Одеса, Івано-Франківськ, Мала Виска Кіровоградської обл., Богодухів Харківської обл.

Ми дізнавалися:

  • про секрети написання успішної грантової заявки;
  • як пробивати стіни і досягати мети;
  • що таке спонсорство, благодійництво та фандрейзинг і чим вони відрізняються;
  • як вдало «продати» свою організацію та свій потенціал донору;
  • практичні поради та приклади з розробки проєктів;
  • про управління проєктами.

Голова правління ГС «Мережа хабів громадянського суспільства України» Жанна Соловйова поділилася «золотим» правилом фандрейзингу, складовими якого є:

  • час;
  • гроші;
  • контакти;
  • навички і вміння;
  • кредит довіри.

А починати шлях до успішної грантової історії потрібно з маленьких грантів. Є мільйони можливостей і на них варто подаватися  – якісь із них обов’язково відкриються! – переконує тренерка Надія Огійчук.

Другий день тренінгу був присвячений складанню бюджету проєкту, програмній і фінансовій звітності.

Одна з найпоширеніших помилок при складанні бюджету – коли організації роблять «бюджет проїдання». Тобто, 80% і навіть більше закладають на адмінвитрати, в тому числі на зарплату.

«Фінансова складова проєкту – надзвичайно важлива. Адже громадська діяльність подібна до бізнесу. Ми теж робимо справу. Відмінність полягає в тому, що мета бізнесу – отримання прибутків, а громадської діяльності – соціальний вплив», – зазначила Жанна Соловйова.

Багато запитань, які ставили наші новачки, стосувалися тендерів: як їх проводити, за яких умов, що для цього потрібно.

Інна Сагер,

голова ГО «Ресурсний центр психологічної та соціальної допомоги» (м. Суми):

«Для мене цей тренінг дуже цінний. Бо до цього моменту я бачила себе лише психологом. Коли я опинилася на тренінгу, зрозуміла, що громадська робота – це саме той шлях, який мені потрібно освоювати і йти вперед. Тут побачила для себе багато важливих моментів, народилися нові ідеї завдяки участі в тренінгу, також я познайомилася з громадськими організаціями, з якими можна співпрацювати».

Захід організований у рамках Конкурсу малих грантів для організацій громадянського суспільства, що проводиться ГС «Мережа хабів громадянського суспільства України» в рамках проєкту «Малі гранти для недосвідчених НУО та ініціативних груп в Україні» за підтримки проєкту «Зміцнення громадянського суспільства в країнах Східного партнерства», який спільно фінансується урядом Федеративної Республіки Німеччина та Європейським Союзом.

 

Автор: olbortn
Back To Top